sunnuntai 26. lokakuuta 2014

Karpalo-kinuskipiirakka



Kinuskikissan alkuperäisessä ohjeessa käytettiin kondensoidusta maidosta keitettyä toffeeta, mutta meiltä ei sitä kaapista löytynyt, joten keitimme kinuskin itse. Käytimme vispikermaa, vaikka suositeltavampaa olisi ilmeisesti käyttää kuohukermaa. Lopputulos oli kuitenkin erittäin onnistunut. Meillä kävi veljeni lapsineen vierailulla tänään, ja hän kehui piirakkaa hyväksi! (Mitä nyt vähän kinuskit tuli ulos leikatessa, saattoi johtua siitä kun käytettiin jäisiä karpaloita.)

KARPALO-KINUSKIPIIRAKKA
Paistoaika 25-35 minuuttia 200 asteessa.

Pohja:
150 g voita
1 dl sokeria
1 muna
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Kinuski:
2dl kermaa
2dl fariinisokeria

300 g karpaloita
3 rkl perunajauhoja
¾ dl sokeria

1. Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi.
2. Lisää kananmuna hyvin vatkaten.
3. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne joukkoon.
4. Laita irtopohjavuoan (24cm) pohjalle leivinpaperi ja voitele reunat.
5. Levitä taikina jauhotetuilla sormilla painellen vuoan pohjalle ja 
muutama sentti reunoillekin.

Kinuski:
6. Laita ainekset teflon-pintaiseen kattilaan.
7. Kuumenna kunnes seos kiehuu.
8. Alenna lämpöä keskiteholle ja jatka keittämistä välillä sekoittaen n. 15 minuutin ajan. (Kinuskin pitää kuitenkin kiehua koko ajan maltillisesti)
9. Testaa keittämisen aikana onko kinuski valmista pudottamalla nokare kinuskia kylmään veteen. Jos kinuski liukenee osittain veteen, eikä sitä pysty nostamaan ehjänä nokareena, ei kinuski ole vielä valmista. Jatka keittämistä kunnes kinuskinokare pysyy kasassa.


10. Kaada valmis kinuski heti piirakkapohjan päälle, ettei se ehdi jähmettyä ja se levittyy nätisti.


11. Sekoita karpaloihin perunajauhot ja sokeri.
12. Kaada karpalot vuokaan kinuskin päälle.
13. Paista uunin keskitasolla.




5 kommenttia:

  1. Oi miten upea, tätä täytyy testata. :) Varmasti aivan mielettömän herkullista.

    Löysin blogiisi äitisi blogin kautta. Luemme molemmat Tuitiinan kanssa toistemme blogeja. :) Näköjään olette molemmat hurjan taitavia kokkeja. Ja liityin ilman muuta lukijaksi. :)

    Kivaa alkavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos! Oli kyllä hyvää, vaikken itse niin välitä karpalon mausta. Kannattaa testata!

      Kävin liittymässä sinun blogiisi lukijaksi, mukavan oloinen :)

      Kivaa viikkoa myös sinulle! :)

      Poista